Stephenie Meyer 

 

Stephenie Meyer är författaren till den populära vampyrserien som inleder med Twilight. När jag läste Stephenies förklaring till hur hon kom på iden till att skriva en bok som handlade om vampyrer berättade hon att historien uppenbarade sig hos henne i en dröm. Det som är fascinerande är att hon kunde överföra sin dröm till papper på ett så bra sätt att det blir fängslande. Att komma ihåg och förklara alla detaljer som alltid finns i drömmar och skapa en fantastisk historia av det, är beundransvärt. Sen har hon säkerligen kommit på vissa delar boken som inte fanns med i drömmen men det är ändå fantastiskt hur hon har kopplat ihop de delar och fått det till en hel serie med en tydlig röd tråd.

Jag är inget fan av vampyrer och tycker inte att de är intressanta men jag tyckte ändå om att läsa om dessa varelser och det måste bero på Stephenie Meyers författarskap. Hon skriver på ett sådant sätt att man blir intresserad och jag känner själv och har hört från andra att hon skrev en vampyrberättelse för de människor som egentligen inte tycker om dem. Eftersom hon lyckats betyder det att hon skriver på ett väldigt bra, spännande och intresseväckande sätt.

När man läser hennes böcker förstår man vilken bra författare hon är. Alla böckerna är välskrivna och realistiska. De känns inte overkligt på något sätt, för även om man vet om att vampyrer inte existerar så får Stephenie Meyer deras existens att verka trovärdig. Jag tyckte inte att vampyrerna förstörde historien utan tyckte att det var bra att hon kunde få dem att verka levande i boken. Dessutom att kunna skriva om deras behov, att de måste suga blod och döda andra för att kunna få det bidrar till den känslan. Så både karaktärerna och historien är realistiska.

Beskrivningarna i boken är också väldigt bra och detaljrika. När jag läste boken och det stod beskrivet att det regnade ute, kunde jag känna och höra hur regnet smattrade på taket.

Även om Twilight-serien handlar om tonåringar och deras kärleksrelation tror jag att böckerna skulle passa alla typer av människor, unga som vuxna. Det är så mycket mer än tonårskärlek, det är vänskap och spänning och jag tror inte att det bara är ungdomar som läser den.

I och med att den blivit så populär som bok är det många som blir sugna på att läsa den. Jag tror att det kan locka fram läslust hos många som inte annars läser, och det vore jättebra. Litteratur i alla dess former är bra för utbildning, allmänbildning och andra saker. Man kan lära sig nya ord när man läser böcker och för många barn och ungdomar runt om i världen idag är inte läsandet de prioriterar. Att en bok blir såpass populär skapar en vilja att läsa boken och fler kommer igång att läsa. Det ska vi tacka Stephenie Meyer för eftersom det är hon som är orsaken till att boken blivit populär.